Primul contact

În 1995 am fost înregimentat în armata de viitori programatori (care urmau să construiască societatea viitorului, o orgă de lumini și trei softuri de contabilitate) a Liceului de Informatică din Brașov. Adică fostul liceu numărul patru, semn că mai fuseseră trei înaintea lui, dar s-au stricat. Glumesc, habar n-am de ce a primit numărul patru. Înainte să fim luați în primire de ființa suspectă care, trei ani mai târziu, urma să ne spună că programarea orientată pe obiecte e ca proprietatea privată pe vremea nea Ilici, adică un moft new-age fără viitor, am fost plimbați puțin prin Tărâmul Făgăduinței Electronice. Ni s-au prezentat sălile de calculatoare (cu excepția unui laborator încuiat unde am dedus, după urletele care răzbăteau prin trei centimetri de blindaj lemnos, că se desfășura un meci ilegal de Warcraft), s-au ținut discursuri SF despre tehnologia viitorului, despre progresul științei și rolul programatorului în societatea modernă. A fost minunat. Pentru o clipă uitasem de jocurile pentru HC și, ca o adevărată Miss Fortran, vroiam să programez cât mai rapid un software atotputernic și atotștiitor pe un infinit de biți, care să transforme 4.8 megahertzi în 4.8 milioane de pâini, să pună capăt foametei din lumea a treia și să aducă o nouă eră a păcii și a prosperității gastronomice. Din nefericire, n-am avut parte de un curcubeu și nici de discursul lui Steve Jobs (pe care-am fost obligat să îl ascult de aproximativ șapte ori în doi ani de facultate). Fără curcubeu și fără discurs, am fost nevoiți să ne strângem în sălile de clasă, unde am fost informați că, pentru o vreme, vom studia clasicul produs românesc Felix C-256, vom desena mii de scheme logice, iar pe calculator vom pune mâna de-abia în clasa a zecea, când vom fi îndeajuns de maturi încât să nu mai băgăm salam de 5.25 în unitatea floppy de 3.5.

Ca premiu de consolare, diriginta (profesoară de informatică, expertă autodeclarată în Fortran și posedată de o legiune de demoni din al nouălea cerc al Cobolului) ne-a introdus pe ascuns într-un laborator din Neoliticul IT-ului, unde ne-a obligat să ne uităm o jumătate de oră la un perforator de cartele. În acel moment, am început să mă simt destul de mândru de HC-ul meu de acasă. E drept, nu perfora cartele, n-avea gabaritul și prestanța lui Felix (o satană cât un apartament cu două băi, sau cu trei băi dacă aruncai în stradă vreo mie de octeți răuplatnici), da’ zbârnâia Saboteur-ul pe el. Nu m-a lăsat inima să-i spun că mai văzusem așa ceva prin clasa a patra, când m-am infiltrat în centrul de calcul al uzinei ICA Ghimbav (de unde am plecat acasă cu vreo câțiva centimetri pătrați de tablă și cu aproximativ trei sacoșe de cartele perforate). M-am abținut eroic să întreb pe câte cartele încape Dizzy sau s-o rog frumos pe tovarășa să perforeze un „hello world”. Privind în urmă, realizez că am făcut față cu succes unui scenariu clasic de prim contact. Căpitanul Picard ar fi fost mândru de mine. Nu m-am amestecat în cultura lor, am respectat cu sfințenie prima directivă și nu le-am dezvăluit că pe planeta mea s-a inventat deja dublu click-ul, iar Doom-ul se încarcă mai rapid decât pot formata ei prin mototolire o cartelă perforată prost. În plus, am tăcut mâlc și n-am pomenit nimic despre cealaltă expediție trimisă de poporul meu. Adică despre umanoizii din laboratorul încuiat și tehnologia lor extraterestră de jucat Warcraft, camuflată în perforatoare de cartele. Din fericire, tehnologia introdusă de warcraftieni n-a schimbat cursul istoriei și, pentru o vreme, tehnica de calcul a evoluat normal pe planeta Numărul Patru. Un an mai târziu, în 1996, după o perioadă de tranziție petrecută pe un Commodore 128, am ajuns să programez în Pascal pe un 286. În 1997 am fost martorul unui boom tehnologic pentru care singura explicație ar fi că unul dintre colegii mei (cu care jucam Doom pe Nava Mamă de două ori pe trimestru) a fost capturat de direcțiune. Încarcerat într-un exemplar superb de Felix C-256 (rămas neocupat după ce nea Feri, singurul pământean care-a desenat de mână un Bios pe o foaie de matematică, s-a mutat într-o garsonieră) și interogat sălbatic de oamenii stăpânirii, omul a recunoscut că posedă informații despre o tehnologie foarte avansată care, ajunsă în mâinile cui nu trebuie, ar putea rula Windows 95. Și așa, în același an, am ajuns în fața unui 486 ultra avansat, semn că oamenii de știință ai Numărului Patru reușiseră cu succes să grefeze pe un perforator de cartele tehnologia obținută prin tortură de la colegul meu. Moment în care, scârbit de metodele aplicate de conducere, am încetat să mai monitorizez progresul tehnologic al planetei Numărul Patru și am început să mă joc, în văzul lumii, Quake pe un K5 adus din viitor de tata. Quake m-a făcut om…

13 Comentarii

  • LOL
    Publicat noiembrie 27, 2014 1:46 pm 0Likes

    Eu cand am aflat ca pot rula Matrixul la 27 fps in Windows media player am zis ca asta da treaba dar intr-o seara dupa o masa de struguri si paine asa bune de zici ca erau reale ma intind in pat pt asimilare si chiar inainte de ea m-am trezit ca visam un multiplayer sus la ei in Cub si am adormit chiar inainte de asimilare. Acum iata-ma cum relatez din 1999 pe cale orala in timp pana ce ajunge la mainile celui ce scrie.

  • Drow
    Publicat noiembrie 27, 2014 2:42 pm 0Likes

    Primul contact prin 86-87 pe un calculator pe care jocurile trebuiau scrise, copiate de pe niste cearsafuri de hartie, la clubul de sah unde eram. Cand s-a cuplat un casetofon mono la el, deja a fost un salt de civilizatie. Calculator cu cartele (tot 86-87) am vazut la Intreprinderea Miniera, unde era mama contabila, si unde trebuia sa intram repede pe usa, ca era temperatura controlata, si era ala sensibil 🙂 Cartelele nu mi-au placut, nu puteai face avioane sau altceva din ele 🙁

    • cioLAN
      Publicat noiembrie 27, 2014 3:38 pm 0Likes

      Dacă te plictiseai groaznic, puteai număra găurile.

  • patrunjelu
    Publicat noiembrie 27, 2014 3:08 pm 0Likes

    Sunt copil mic, am pornit in perioada in care Pentium 3 incepea sa moara 😛

  • Geo Bals
    Publicat noiembrie 27, 2014 3:10 pm 0Likes

    Intalnirea de gradul III prin 2006, un NFS + Delta Force mi-au arata ce putea face cutia magica.

  • alva
    Publicat noiembrie 27, 2014 5:55 pm 0Likes

    Prima mea intalnire cu un calculator se intampla prin ’98, eram destul de mic, daca tin bine minte, eram la tata la servici. Tin minte ca monitorul avea protector impotriva radiatiilor, si avea un singur joc, ceva cu un ou (personaj principal). Prima mea intalnire de gradul IV (!!!) insa, a avut loc in momentul in care descopeream Duke Nukem 3d, pe un pentium 2 ce rula Win95, prin 2000. Partea buna era ca aveam un vecin mai mare care imi mai spunea coduri la el, altfel, nu cred ca un copil putea sa treaca de al doilea nivel.

  • Sever Alexandru
    Publicat noiembrie 28, 2014 1:55 am 0Likes

    1991 Commodore C64 care oricum detinea tehnologia primilor ani optzecisti. El sta la ora actuala intr-o valiza impreuna cu niste casete poloneze TAKT pe undeva pe la parintii mei.

  • jovial13
    Publicat noiembrie 28, 2014 5:51 pm 0Likes

    Am avut cateva HC-uri dupa ce altii au trecut la PC-uri. Sever Alexandru daca nu mai folosesti Comodore-ul lasa-l sa zboare la unul care isi doreste si acum asa ceva si nu a avut ocazia pana acum.

  • Happysting
    Publicat noiembrie 29, 2014 1:55 am 0Likes

    95, 486, Dangerous Dave

  • George Andrei
    Publicat noiembrie 29, 2014 9:18 am 0Likes

    Primul vontact cu tehnologia l-am avut cu un terminator…sau ceva de genul, consola pentru tv-urile antice cu jocuri pe tehnologia 8 biti…ori asta…ori am visat intamplarea.
    mai tarziu pe ps1 cu batman..nananana…batman…(din nou fiind un copil plin de imaginatie la vremea aia nu garantez ca era un ps1….sau jocul era batman…poate era alt tip imbracat ca un liliac, nu am de unde sti)
    ahh si fifa „98 cand puteai sa dai gol din poarta in poarta….good times.

    • Alexino Yui
      Publicat decembrie 5, 2014 4:30 am 0Likes

      386 90 Dune (1si mai apoi 2-ul)

  • Cristian
    Publicat decembrie 7, 2014 10:12 am 0Likes

    Cip 03 a fost primul meu computer in 1993,dar primul meu pc modern a fost tot un K5 100mhz,8mb ram,s3 trio 64 v+ 1mb mem video,hard fujitsu 1,2 gb,monitor de 14.Era de la firma Sprint.

  • Daroi Alin
    Publicat decembrie 24, 2014 9:24 pm 0Likes

    95 96 mi-a parasutat taicamiu un 486 pe birou o magaoaie cu monitor alb negru si o tastatura care pun pariu ca mai e fuctionala si azi. Ma uitam la el ca o curca-n lemne iar consola mea Terminator, cumparata din piata din Mangalia, banui adusa de prin Turcia sau ceva(pe care jucam Mario) radea de mine cu toti bitii. Magaoaia de calculator rula windows 3.11 care incapea pe 11 dischete. Chiar si azi inca nu sunt lamurit, la cum caraia inca mai cred ca putea fi lejer si rasnita de cafea.

Adaugă un comentariu